Banner Description

18.04.2013 – Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) atrage atentia cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacientilor ca in Romania, asupra incalcarilor drepturilor pacientilor. In prezent, aceste incalcari nu sunt pedepsite pentru ca legislatia este stufoasa in unele cazuri, iar in altele nu prevede pedepse. In plus, actuala legislatie romaneasca nu cuprinde toate drepturile fundamentale ale pacientilor recunoscute in Europa. “Am solicitat inca de anul trecut ca legislatia sa cuprinda un capitol special destinat drepturilor pacientilor, care sa cuprinda toate cele 14 drepturi fundamentale cuprinse in Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor. Revenim cu aceasta solicitare catre Ministerul Sanatatii. Acest lucru ar fi o dovada de normalitate in sistemul sanitar romanesc”, a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

 

Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor cuprinde 14 drepturi fundamentale ale pacientilor: dreptul la masuri preventive, accesibilitate, informare corecta, consimtamantul informat, alegere libera, respectul intimitatii si confidentialitate, respect pentru timpul pacientului, respectarea standardelor de calitate, siguranta, inovatie, evitarea suferintei si durerii care nu sunt justificate, tratamentul personalizat, dreptul de a manifesta nemultumirea si dreptul de a fi compensat.

“Solicitam si prevederea unor pedepse acolo unde se constata incalcarea drepturilor pacientilor si simplificarea procedurilor, astfel incat pacientii sa nu mai fie pusi inutil pe drumuri. Un singur exemplu este necesitatea Legii malpraxisului, care ar permite despagubirea pacientilor in cazurile de malpraxis”, a declarat Iulian Petre, viceprededinte COPAC.
18 aprilie a fost stabilita drept Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor in 2007, data la care a luat fiinta si COPAC.

In prezent, COPAC reuneste 12 organizatii nationale ale pacientilor: Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Infectate cu HIV/SIDA, Societatea de Scleroza Mulptipla din Romania, Alianta Nationala de Boli Rare din Romania, Asociatia Transplantatilor din Romania, Asociatia Persoanelor cu Thalasemie Majora, Asociatia Antiparkinson, Fundatia Baylor Marea Neagra, Asociatia Romana de Hemofilie, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza MDR, Asociatia Prader Willi RomaniaAsociatia Romana de Cancere Rare si Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania.