Banner Description

17 octombrie 2015 – Donarea de organe, elevii si motociclistii

16 voluntari ai Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) – pacienti cu transplant, pacienti in program de dializa si membrii sustinatori – pornesc din nou la drum prin tara (pentru al IX-lea an consecutiv) spre a disemina mesaje despre caracterul legal si benefic al donarii de organe in scop terapeutic. Caravana campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe.”, in 2015 ia startul in orasul Campina, unde voluntarilor ATR li se alatura, pentru o zi, motociclisti de la Asociatia “Club Sportiv Roata de foc.”

Programul zilei de 17 octombrie consta intr-o conferinta de presa cu tema “Actul donarii, transplantul si starea post transplant”, expozitie de desene cu tema “Organe desenate altfel” (desene realizate de elevi in cadrul activitatilor “Scoala altfel”), parada a motociclestilor in centru orasului, distribuire de material informativ in zona centrala la “pasajul pietonal de la ceas”, iar la lasarea intunericului (tot la pasaj) va avea loc o ceremonie cu lumina in memoria donatorilor.

Referindu-se la importanta unor astfel de activitati si la rolul presei in mediatizarea lor, dl. Gh. Tache, presedintele ATR a declarat: “Discutiile despre donarea de organe nu pot fi separare de discutiile despre ce se intampla cu organele donate si cu viata primitorilor acestora. Este la fel de important ca oamenii sa afle care este procedura legala de acceptare a donarii, dar si care sunt beneficiile pentru viata, a unui gest de o asemenea noblete. Despre toate aceste lucrui si inca altele privind viata pacientului cu transplant este important sa discutam si in spatiul public, iar presa sa preia si sa transmita informatia in mod complet si corect.”

“Demersurile de informare derulate de Asociatia Transplantatilor din Romania ne ajuta pe noi, autoritatile implicate, in incercarea de a oferi cat mai multe date si informatii celor interesati sa stie cum se deruleaza activitatea de transplant in Romania si modul in care se poate dona. De asemenea, aceste campanii ale dumneavoastra sunt extrem de utile si pentru ca toti cetatenii sa stie care sunt reglementarile legale ce trebuie respectate in activitatea de donare, dar si in activitatile post-transplant sau de tratament post-transplant.

Apreciez initiativele Asociatiei si va asigur de sprijinul Ministerului Sanatatii, nu doar in activitatea ce vizeaza medicina de transplant, ci si in demersurile dumneavoastra de informare publica.” a apreciat dl. Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii.

“Chiar daca inainte de a cunoaste reprezentantii Asociatiei Transplantatilor din Romania nu intelegeam cine sunt si ce vor, in momentul in care mi-au explicat cu ce se ocupa am inteles cat este de important ceea ce fac si m-a surprins daruirea si inflacararea cu care vorbesc despre niste lucruri atat de sensibile si de putin cunoscute, ca donarea de organe si transplantul. Ma bucur ca au ales Campina pentru activitatea lor si Primaria Municipiului pentru a le fi partener. Ne implicam si ii sustimnem in acest demers de informare si educare a populatiei.”, a tinut sa sublinieze dl. Horia Laurentiu Tiseanu, primarul Municipiului Campina.

Campania “Spune DA! Sustine donarea de organe.”, se realizeaza si in acest an sub austiciile Ministerului Sanatatii, iar la Campina ne bucuram sa avem ca partener Primaria Municipiului.

Dupa Campina, echipa de campanie isi va continua activitatile la: Pitesti, Ramnicu Valcea si Cluj Napoca.