Banner Description

17 Aprilie 2015 – Ziua Nationala a Transplantului

Pentru al X – lea an consecutiv, in Romania se sarbatoreste Ziua Nationala a Transplantului si ca in fiecare an, si acum ATR a fost invitata sa participe la evenimentul organizat cu acest priej de Agentia Nationala de Transplant împreuna cu Fundatia pentru Transplant.
Din partea ATR au fost prezenti un numar de 25 de membri. Evenimentul din acest an s-a desfasurat pe 2 sectiuni si anume:
1. In sectiunea matinala s-au sarbatorit 15 ani de activitate de transplant hepatic printr-o conferinta în cadrul careia dl. Prof Dr. Irinel Popescu a evidentiat succesiunea etapelor si demersurilor stiintifice facute pe aceasta ramura de transplant.
Vorbitorii au evocat si recunoscut contributia deosebita adusa de dl. Prof. Dr. Irinel Popescu in salvarea de vieti omenesti, in dezvoltarea mediciniei de transplant hepatic, contributie recunoscuta pe plan intern si international prin numeroasele premii si titluri Academice obtinute.
In cadrul conferintei au fost acordate Diplome de Excelenta mai multor cadre medicale, dar si altor persoane, pentru contributia adusa la dezvoltarea activitatii de transplant hepatic in Romania.
2. A doua sectiunea a fost dedicata sarbatoriri propriuzize a Zilei Nationale a Transplantului cu participarea unor inalte personalitati medicale din domeniul transplantului atat din tara, cat si din strainatate, dintre care: prof. dr. Radu Deac, prot. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Mihai Lucan, dr. Victor Zota. La eveniment au participat si dl. Nicolae Banicioiu – Ministerului Sanatatii – dl. Vasile Ciurchea – Presedintele CNAS – presa si pacienti.
Au fost reliefate:
* sucesele obtinute in cresterea numarului de transplanturi efectuate;
* clarificari cu privire la procedurile de prelevare de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala;
* preocupari pentru dezvoltarea activitatii de transplant;
* promisiunea decidentilor in asigurarea fondurilor necesare derularii activitatii de transplant.
Dl prof. dr. Irinel Popescu  acordat Diplome de excelenta cu ocazia aniversarii a 15 ani de transplant hepatic ziaristilor, reporteri tv, pacientilor cu transplant hepatic, decidentilor pentru contributia deosebita si implicarea in dezvoltarea activitatii de transplant hepatic in Romania.

O astfel de Diploma a fost acordata si presedintelui ATR, domnul Gheorghe Tache, care in cuvantul sau a spus:”Aceasta Zi aniversara constituie pentru noi, pacientii pre si post transplant, o etapa de analiza, reflectie si de speranta.

Speranta in cresterea numarului de proceduri de transplant si de salvare de vietii omenesti, in cresterea calitatii vietii pacientului cu transplant, in dezvoltarea si diversificarea procedurilor de transplant in tara noastra. Ne bucura faptul ca devotamentul profesional al medicilor specialisti a fost corelat cu o finantare adecvata si o implicare constanta a tuturor structurilor functionale pe linia prelevarii de organe, fapt care a facut sa fim evidentiati pe plan european. Intr-un anumit fel, o mica contributie la cresterea numarului de donatori, a fost adusa si de Asociatia Transplantatilor din Romania, prin campanile anuale desfasurate la nivel national, campanii de informare si constientizare a populatiei asupra caracterului legal si benefic al donarii. Cu aceasta ocazie as vrea sa-i multumesc (in numele tuturor colegilor) d-lui prof. dr. Mihai Lucan care a sprijinit si sustinut infintarea acestei asociatii. Aceasta Diploma de Excelenta primita astazi de la dl. prof. dr. Irinel Popescu ma onoreaza si ma motiveaza si mai mult in derularea activitatilor specifice asociatiei.”