Banner Description

17.03.2016 – Consultare la MS: DIALIZA

Au continuat consultarile cu asociatiile de pacienti la Ministerul Sanatatii. Astzi, 17 martie, in discutie a fost DIALIZA. Din partea organizatiilor de pacienti s-a prezentat doar ATR, reprezentata de dl. Gh. Tache – presedinte – si d-na Silvia Serban – secretar, pacient in program de dializa de peste 20 de ani. Partenerii de dialog au fost de la Ministerul Sanatatii dl dr. Victor Strimbu, Ministru Secretar de Stat (MSS) si d-na dr. Mihaela Bartos, Directia Programe, iar din partea CNAS, d-na Mihaela Iosif, Directia Programe.

 

Reprezentantii ATR au ridicat probeleme identificate in comunicarea cu membrii aflati in program de dializa. Acestea au vizat:

  1. Modificarea Ordinului CNAS 507/2015, care vizeaza decontarea unui nr. de 152 sedinte de dializa/pacient/an, in loc de 157, asa cum evidentieaza si utilizarea cardului de sanatate. Nedecontarea integrala de catre CNAS a sedintelor de hemodializa pe care un pacient le face/de care are nevoie in cursul unui an, genereaza nesiguranta, neliniste si stres in randul pacientilor fata de accesul corect la acest serviciu medical.

2. Monitorizarea vasculara la pacientii cu IRC faza terminala, supleata sau nu, prin examen Doppler minim o data pe an, decontat de CNAS.

Prin mijlociaria ATR, cu sprijinul d-lui MSS, pentru membrii asociatiei se poate asigigura, DIN ACEST MOMENT, examen Doppler vascular pacientilor din capitala si zonele limitrofe acesteia.

  1. Protectia sociala a pacientului in program de dializa, a fost din nou adusa in discutie, propunandu-se si argumentandu-se necesitatea reglementarii CLARE a incararii acestor pacienti in grad grav, cu indemnizatie de insotitor, cu termen de revizuire “permanent”.
  2. Actualizarea, prin completare a listei de medicamente aferente programului P10 “Programul national de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica” cu medicamente de care pacientii au nevoie.

5. Nevoiea armonizarii STRATEGIEI NATIONALE DE SANATATE cu cea de PROTECTIE SOCIALA, avand la baza codul de boala, iar ca scop echilibrul si siguranta pacientului.

In urma dezbaterilor s-a stabilit:

  1. A) ATR va semnala catre MS si/sau CNAS disfunctionalitatile sesizate de pacienti in timpul sedintelor de dializa.
  2. B) Cel tarziu in luna mai va avea loc o noua intalnire in formula de azi (ATR, MS, CNAS) pentru stabilirea modului de solutionare a problemele prezentate In cele 2 luni ramase, vor avea loc analize in comisiile de specialitate ale MS si se vor face armonizari cu CNAS.

 

La finalul intalnirii s-a facut o analiza a evolutiei situatiei privind asigurarea accesului la transplant pulmonar al pacientilor care au aceasta indicatie si s-a agreat o noua intalnire a presedintelui ATR cu dl. ministru Achimas-Cadariu, pentru luni 21 martie.

 

Au fost depuse materiale scrise cu problemele senalate in cele 2 zile de consultari 15 si 17 martie).