Banner Description

16 octombrie 2014 – Asociatia Transplantatilor din Romania – din nou in actiune!

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) da startul editiei 2014 a campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe!”,care se va ajunge in orasele Oradea (21 oct), Arad (22 oct) si Timisoara (23 – 25 oct). Campania este desfasurata si in acest an sub auspiciile Ministerului Sanatatii si isi propune cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la importanta dezvoltarii unui curent favorabil in societatea civila privind donarea de organe, pentru a veni in ajutorul numarului mare de pacienti de pe listele de asteptare si pentru care transplatul reprezinta ultima si singura solutie salvatoare.

Ziua de campanie, in fiecare oras, este structurata pe trei momente principale:

 

  1. dimineata Conferinta de presa cu participarea coordonatorilor de tranplant locali, a medicilor specialisti, a oficialitatilor administrative, a reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Directiei de Sanatate Publica, Directiei Judetene de Protectie Persoane cu Dizabilitati, reprezentanti ai clerului etc.;
  2. dupa amiaza, voluntari ATR si ai Crucii Rosii discuta si distribuie material informativ privind donarea, in zone pietonale frecventate de public;
  3. seara, o ceremonie cu lumina (lampioane sau lumanari) in memoria donatorilor.

Ca parte a Campaniei, pe 24 octombrie, la Timisoara – Hotel Boavista – are loc a IV-a editie a Conferintei nationale anuale a ATR, “Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”.

“Activitatea de informare si constientizare a publicului cu privire la legalitatea si generozitatea actului donarii a devenit pentru asociatia noastra o traditie. In acest sens, ATR desfasoara a VII – a editie a Campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe.”, in cadrul careia  incercam sa ajungem in cat mai multe locuri din tara unde sa interactionam cu oamenii, iar prin exemplul nostru, ca beneficiari ai unui transplant, sa evidentiem sansa la o noua viata oferita prin acceptarea donarii. Incepem aceasta editie a campaniei in orasul Oradea, oras cu traditie in declararea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala.”  a declaratPresedintele Asociatiei Transplantatilor din RomaniaGheorghe Tache.

Activitatea de transplant este esentiala pentru un sistem medical modern. Acordam o atentie deosebita pentru aceasta activitate medicala. Actiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi si cresterea numarului de spitale care sa poata efectua operatii de transplant. La fel de importanta este constientizarea importantei actului de donare, care poate salva astfel vieti. Salut initiativa Asociatiei Transplantatilor din Romania, care atrage atentia asupra donarii si aspectelor acesteia, de la aspecte legale la cele care tin de activitatea de transplant, mai ales ca Romania este pe primul loc in acest an in Europa in ceea ce priveste cresterea procentului de transplant”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Lucrarile conferintei “Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”. se vor derula in intervalul orar 10 – 17, la Hotel Boavista, avind in program teme referitoare la: harta transplantului in Romania; indicatia de transplant si accesul la transplant; monitorizarea pacientului transplantat; medicatia imunosupresoare – noutati; particularitati, drepturile si obligatiile pacientilor; cardul de sanatate&dosarul electronic; Programul national de transplant 2014 – 2015; nevoia de protectie sociala si accesul la protectie sociala al pacientului in stare post transplant prin incadrarea acestuia in grad de handicap; dar si povesti de viata ale celor care au beneficiat de transplant si cum le-a schimbat viata acest tratament.

Totodata se va aborda si tema legata de traseul pacientilor care necesita transplant in sistemul sanitar romanesc. Pana la sala de operatie este un proces lung: mai intai pacientul se prezinta la centru de transplant, se efectueaza tezte de compatibilitate, (pe langa compatibilitatea fiziologica, atat donatorul cat si primitorul trebuie sa fie perfect sanatosi – sa nu aiba infectii, sa nu fie purtatori de virusi, microbi etc.) si alte teste, dupa care daca nu exista nici o contraindicatie de transplant, pacientul este inscris pe lista de asteptare, unde poate sa ramana de la o zi, la toata viata. Daca intra in discutie transplantul de la un donator viu (posibilitate care exista numai pentru transplantul renal si pentru cel de ficat), atat donatorul cat si primitorul sunt audiati si primesc aviz de la Comisia de etica, care nu are legatura cu centrul de transplant respectiv si abia dupa ce a trecut de aceasta se intra in comisia medicala de specialitate.

La Conferinta vor participa alaturi de membri Asociatiei Transplantatilor din Romania, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, centrelor de transplant, Agentiei Nationale de Transpant, ai administratiei locale, centrelor regionale de transplant, ai Colegiilor Medicilor si Farmacistilor, ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, ai Directiilor de Sanatate Publica, Spitalelor Judetene, medici de familie, SMURD, Crucea Rosie, studenti la medicina etc.

Pentru orice detalii suplimentare si participare la activitati, contactati-ne la:

astranrom@gmail.com; Gh. Tache, presedinte ATR, 0762244821

simona.oprea@houston.ro; PR Manager Houston NPA., 0733.076.381

Contact presa: Gh. Tache – 0762244821

Simona Oprea 0733.076.381