Banner Description

16 martie 2015

In baza protocolului de colaborare ATR – CNAS, azi am primit de la CNAS urmatorul comunicat de presa:

16.03.2015

 CARDUL DE SANATATE, UN INSTRUMENT NECESAR IN SISTEM 

Incepand cu data de 1 mai 2015, cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale.

Pana in prezent, circa 13,5 milioane de asigurati au intrat in posesia cardului de sanatate si au fost activate in sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri.

Cei peste 500.000 de asigurati care nu au primit cardul de sanatate sunt asteptati la sediile caselor de asigurari sau la medicii de familie pentru a-si ridica acest card.  

Asiguratii care nu doresc sa utilizeze cardul de sanatate din motive religioase si de constiinta, au ca alternative adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate eliberata la cerere de catre casele de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta are valabilitate 3 luni. 

Cardurile refuzate raman la sediile caselor de asigurari, astfel incat sa poata fi predate acelor asigurati care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.  

Asiguratii care pana la data de 1 mai 2015 nu au intrat in posesia cardului de sanatate, vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte de asigurat, eliberate de casa de asigurari. 

Intr-o ampla campanie de informare, simultan cu conferinaa organizata astazi de CNAS, Casele Judetene de Asigurari de Sanatate impreuna cu Directiile de Sanatate Publica din intreaga tara au organizat conferinte de presa comune, pentru a informa asiguratii despre rolul si modul in care se utilizeaza cardul de sanatate. 

In cadrul acestor conferinte au fost prezentate date cu privire la gradul de distribuire a cardului de sanatate, solutiile oferite pentru asiguratii care inca nu au primit cardul de sanatate si modalitatea de a beneficia de servicii medicale dupa data de 1 mai 2015 pentru asiguratii care, din diferite motive, inca nu au intrat in posesia cardului. 

Cardul national de sanatate este un instrument de eficientizare si transparentizare, care va permite un control mai bun a utilizarii fondurilor din sanatate.

 

         Biroul de presa