Banner Description

16 iulie 2015 – Ziua Donatorului de Organe

Cerebrarea altruismului, cerebrarea vietii!

Pentru al doilea an consecutiv, ATR organizeaza o manifestare publica — religoasa in memoria Donatorilor – Ingeri.

 

Orice beneficiar al unui transplant poarta in suflet si in minte, clipa de clipa, pe necunoscutul al carui organ il gazduieste, pentru ca astfel, impreuna, sa traiasca o „a doua viata”.

Este important insa, ca din timp in timp sa existe si manifestari publice, de grup, ale recunostintei fata de donatori, de acesti eroi de cele mai multe ori necunoscuti. Un astfel de eveniment este slujba de pomenire din 16 iulie de la biserica din curtea IC Fundeni. (Si daca cineva se intreaba de ce IC Fundeni, raspunsul este simplu: aici exita 2 centre de transplant foarte active — ficat si rinichi — si un al treilea — de cord — care are acreditare si asteptam cu nerabdare sa devina activ. In plus, la IC Fundeni avem si un centru de transplant medular, care are rezultate notabile).

La evenimentul din 16 iulie 2015, pe langa slujba de pomenire, am avut placuta surpriza ca participantii sa fie invitati de catre dl. acad. dr. Ionel Sinescu — seful Centrului pentru uronefrologie si transplant renal — la o prezentare a centrului, prilej cu care s-a vorbit despre activitatea de transplant renal de la IC Fundeni din 1980 si pina in 2015. Orice informatie privind activitatea din centrele de transplant din tara este de mare interes pentru pacienti, fapt pentru care si aceasta prezentare a fost receptionata cu atentie de cei prezenti.

 

Alaturi de pacienti cu transplant, la eveniment au participat: dl. dr. Vasile Ciurchea — presedinte CNAS – d-na conf. dr. Carmen Orban — manager general al IC Fundeni — personal medical si  administrativ, pacienti cu alte patologii si presa.

 

* * *

Orice persoana care a putut supravietui datorita unui organ donat duce cu ea “scateie de viata” dinntr-o viata care s-a stins. Recunostinta pentru Donatorul – Inger este un sentiment pe care nu poti sa il pui in cuvinte si nici nu ai cum sa-i intelegi amploarea daca nu esti in cauza.

Daca fiecare beneficiar de transplant isi duce in trup, suflet si gand Donatorul, Asociatia Transplantatilor din Romania a incercat inepand din anul trecut sa daruiasca atat donatorilor, familiilor donatorilor, primitorilor si tuturor celor implicati in activitatea de transplant O ZI de celebrare: Ziua Donatorului de Organe in 16 iulie.

In memoria Donatorilor – Ingeri, dar si ca multumire pentru Donatorii de langa noi, Asociatia Transplantatilor din Romania impreuna cu Agentia Nationala de Transplant si in parteneriat cu IC Fundeni, a ridicat in 2014, alaturi de biserica cu hramul “Sfintii Doctori fara de arginti Damian si Cosma” o Troita. Este locul simbolic, unde cei care au primit o noua sansa la viata vin sa se roage pentru sufletul “Ingerului” lor.