Banner Description

15.09.2013

Datorita faptului ca inca persista comentarii negative dupa transplantul de care a beneficiat dl. Alexandru Arsinel si pentru ca se preconizeaza o plangere penala impotriva Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal – Cluj, Consiliul Director al Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), face urmatoarele precizari.
In primul rand, conform legislatiei in vigoare, Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si Constitutiei Romaniei, orice om are dreptul la viata si prin extensie, orice pacient aflat in infuficienta functionala de organ vital trebuie sa aiba acces la transplant, indiferent de varsta, sex, religie, stare sociala, pregatire profesionala etc., altfel s-ar ajunge la discriminare.
In al doilea rand, felul cum pune problema dl. Emanuel Ungureanu transmite un mesaj de revolta pentru pacientii care se afla pe listele de asteptare si de descurajare si neincredere pentru cei care au indicatie de transplant si urmeaza sa se inscrie pe liste. Noi cei care am trecut prin emotiile listei si am beneficiat de un transplant, stim foarte bine ca nu este asa. In acelasi timp am intalnit pacienti care se resemnasera – avand informatii de genul celor sustinute de dl. Ungureanu – si nu mai luptau pentru viata lor.
Pacientii aflati pe listele de asteptare au nevoie de sustinere si incredere, nu sa li se ia si ultima speranta. Din pacate, nu toti pacientii aflati pe listele de asteptare ajung si la transplant, cum la fel de dureros este si faptul ca nu toti pacientii cu insuficienta functionala de organ vital au indicatie de transplant. In aceasta situatie nu este vina medicilor sau a pacientilor, ca nu au indicatie de transplant, ci a situatiei medicale a acestora.
Acestea sunt lucruri cu care ne-am confruntat noi ca pacienti sau le-ma intalnit la colegi de suferinta. Emotional putem fi tentati sa ne dam uneori cu parerea, dar parerea noastra … ramane subuiectiva, atata timp cat nu este sustinuta de argumente.
Ceea ce putem face fara sa gresim este sa preluam ce se prevede in protocoalele cu privire la transplant, la nivel national si mondial. Ori, in aceste protocoale se precizeaza in principal, ca atunci cand se anunta un organ:

–  trebuie chemati minim 2 pacienti de pe lista, pacienti cu cea mai buna compatibilitate;

– in centrul de transplant, potentialilor primimitori li se fac o serie de investigatii asa incat sa se verifice daca nu cumva acestia au anticorpi, focare de infectie, viermi intestinali etc.;

– decizia asupra pacientului care este receptor se ia abea dupa ce medicii au toate datele, asa incat sa existe cel mai bun prognostic de viata lunga a grefei, implicit a pacietului.
Suntem indignati, iar indignarea noastra rezulta din aceea ca dl. Emanuel Ungureanu intentioneaza sa dea in judecata Institutul Clinic de Urologie si Transplant – Cluj, fapt care ar perturba activitatea medicilor si ar reduce sansa la viata a pacienilor aflati pe listele de asteptare. Si nu numai atat: astfel de atitudini pripite si de intentii ratutacioase nu fac altceva decat sa induca in randul potentialilor donatori (apartinatorilor) un sentimanet de incertitudine care sa-i determine sa refuze donarea, fapt ce afecteaza sansa la viata a pacientilor care au nevoie de transplant.
Ori, cine are interesul ca tocmai in anul 2013, cand activitatea de transplant a cunoscut un avant fara precedent in Romania, sa fecteze prestigiul profesional si activitatea sustinuta a unui centru de transplant? Oare de ce nu s-a luat atitudine in media si atunci cand s-au facut 8 transplanturi in 24 de ore, sau de ce s-a tacut atunci cand uni pacienti au beneficiat de al III-lea sau al IV-lea transplant renal in acelati centru? Cumva pentru ca erau simpli pacienti si nu erau nume publice?
Oare se gandeste cel care lanseaza aceste acuzatii la starea de stres pe care i-o provoaca pacientului Alexandru Arsinel? Stie ca stresul este unul dintre factorii de rejet?
Sa nu uite dl. Emanuel Ungureanu, ca lansarea unor astfel de suspiciuni se intinde asupra intregului corp medical care realizeaza transplanturi in Romania … Si cum ajuta asta pacientul de pe listele de asteptare?
Daca intr-adevar se doreste ca sansa la viata a celor inscrisi pe liste sa creasca, ii invitam pe cei care sustin acesti pacienti sa ni se alature, noua ATR, in:

 

–   Campania pentru informare si constientizare a populatiei privind actul donarii;

–  acordarea de suport, consiliere si informarmare pentru pacientul in stare post transplant;

–  efortul de a obtine o finantare adecvata pentru programele pre si post transplant;

–  efortul de unificare a programului de transplant (subprogramele pre si post);

–  efortul de asigurare a unei protectii sociale reale a pacientilor in dializa si in stare post transplant;

–  efortul de imbunatatire a cadrului legislativ pe profil, in conditiile in care sistemul de sanatate este in plin proces de reforma.
Numai daca vom intelege ca prin unirea eforturilor si prin actiuni comune pe coordonatele mentionate mai sus, asa vom putea contribui impreuna la cresterea accesului la transplant a pacientului de pe liste si la o viata buna a pacientului in stare post transplan. Totodata aceasta presupune si sa ne respectam medicii, sa-i pretuim si nu sa-i ducem in justitie in baza unor nelamuriri personale.
D-lui Alexandru Arsinel ii uram viata lunga si sa treaca cu bine peste aceasta situatie.