Banner Description

15.07.2013 – Comunicat de Presa

Bucuresti, 12 iulie 2013 – Cu ocazia aniversarii a 17 ani de activitate, Asociatia Transplantatilor din Romania a semnat joi, 11 iulie, impreuna cu Ministerul Sanatatii un Protocol de colaborare pentru “Dialog, informare si sprijin reciproc in vederea accesului la tratament prin transplant al pacientilor cu insuficienta functionala terminala de organ solid si asigurarea calitatii vietii pacientilor in stare post transplant”.

Scopul acestui Protocol il reprezinta reglementarea unui Mecanism de Consultare si Colaborare intre Ministerul Sanatatii si Asociatia Transplantatilor din Romania.

Semnarea protocolului intervine ca urmare a unei bune colaborari cu Ministerul Sanatatii si a unor rezultate pozitive pentru pacientii in stare post transplant prin modificarile aduse la Ordinul Ministrului Sanatatii 1275/2011 – prin Ordinul 563/2013. Datorita acestor modificari, medicatia de imunosupresie, indiferent ca este vorba de medicamente originale sau de generice ale acestora, va fi compensata 100% la pretul din farmacie si nu va mai fi nevoie de referat aprobat de Agentia Nationala de Transplant. Acest lucru da mai multa siguranta pacientului in stare post transplant in mentinerea schemei terapeutice, conform prescriptiei medicului specialist din centrul de transplant.

“Este absolut necesar ca problemele noastre sa fie cunoscute, intelese si solutionate la timp pentru ca accesul la serviciile medicale si la tratament al pacientului in stare post transplant sa fie asigurat.

Un aspect relevant al protocolului, este acela de a ne sustine reciproc pentru dezvoltarea activitatii de transplant, aspect concretizat in desfasurarea sub AUSPICIILE Ministerului Sanatatii a editiei 2013 a campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe”, campanie care va demara in luna august si se va desfasura, de catre asociatie, in Bucuresti, Constanta, Brasov si Craiova.”, a afirmat dl. Gh. Tache, Presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.

Odata cu dezvoltarea activitatii de transplant din tara noastra, in anul 1995, la Cluj Napoca, s-a conturat ideea infiinttrii unei asociatii: Asociatia Transplantatilor din Romania. Aceasta a luat fiinta pe 16 iulie 1996 si este un promotor al apararii si promovarii drepturilor pacientilor cu transplant, indiferent de tipul transplantului, si actioneaza cu consecventa pentru fundamentarea unei relatii de dialog si comunicare cu institutiile din sistemul de sanatate.

Daca in 1996 se facea doar transplant renal numai de la donatorii vii la Cluj Napoca si Bucuresti – Fundeni, in prezent, in Romania exista 3 centre acreditate pentru transplant renal, doua centre pentru transplant de cord, un centru pentru transplant de ficat, transplant medular si transplant de insule pancreatice. ATR are peste 1600 membrii, cu transplant de diferite organe.