Banner Description

12 aprilie 2016 – Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii

ATR/Nr. 119/12.04.2016

Catre: Ministerul Sanatatii

Intr. Cristian Popisteanu, nr. 1-3,

sector 1, cod 010024, Bucuresti

 

In atentia: 

D-lui conf. dr. Patriciu-Andrei Achimas-Cadariu, Ministru

D-lui dr. Victor Strambu, Ministru Secretar de Stat

Scrisoare deschisa.

Ref.: Acces la transplant pulmonar pentru pacientii romani

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) doreste sa evidentieze un nou moment in buna colaborare cu Ministerul Sanatatii, in cadrul Protocolului de colaborare pentru “Dialog, informare si sprijin reciproc in vederea accesului la tratament prin transplant al pacientilor cu insuficienta functionala terminala de organ solid sii asigurarea calitatii vietii pacieniilor in stare post transplant”.

Incepand cu luna februarie a anului 2016, accesul pacientilor la tratament prin transplant pulmonar in spitalul AKH din Viena, a fost suspendat, punandu-se in pericol viata pacientilor romani inscrisi pe lista.

Ca urmare a semnalarii de catre pacienti a acestei situatii, intre conducerea ATR si cea a MS s-a creat un cadru de lucru, urmarindu-se etapa cu etapa derularea procesului de rezolvare intr-un mod eficient a acesteia.

S-a dovedit astfel ca in mai putin de o luna, cu vointa, responsabiltate si profesionalizm, lucrurile au putut fi rezolvate in folosul pacientilor. ATR isi cere scuze pentru ca timp de 3 saptamani presedintele asociatiei, dl. Gh. Tache, “s-a mutat” la MS, dar trebuie sa va asteptati la acelasi tip de actiune ori de cate ori nevoile pacientilor o impun.

Situatia s-a deblocat prin determinarea venirii la Bucuresti a prof. dr. Bruno Meiser – Presedinte Fundatia Eurotransplant si prof. dr. Walter Klepetko – sef sectie transplant pulmonar la spitalul AHK – Viena, pentru semnarea unei scrisori de intentie cu Agentia Nationala de Transplant – reprezentata de dl. prof. dr. Radu Deac – respectiv a unui acord de colaborare.

Multumim Ministerului Sanatatii, d-lui ministru, conf. dr. Andrei Achimas-Cadariu, pentru receptivitate si modul alert in care a gestionat aceasta situatuie in urma prezentarii starii de fapt de catre Asociatia Transplantatilor din Romania. Multumim, de asemenea, d-lui MSS dr. Victor Strambu pentru disponibilitate, implicare si modul de conlucrare cu ATR.

Vom monitoriza in continuare modul de acces al pacientilor la transplant pulmonar si sustinem dezvoltarea transplantului pulmonar in Romania in conditii de siguranta pentru pacienti.

 

Cu respect,

Gh. Tache

Presedinte ATR