Banner Description

11 mai 2016 – Urmeaza Ziua Nationala a Transplantului si ATR are o dilema!

In acest an, Ziua Nationala a Transplantului este organizata de Fundatia pentru Transplant, cu precizarea  ca acest eveniment este “brand al Fundatiei pentru Transplant”.

Marcarea evenimentului in acest an se face intre 13 – 15 mai si chiar daca invitatiile s-au lansat din urma cu cca 1 luna, ATR NU a primit invitatie –

Invitatie

– decat azi 11 mai 2016, ora 10:01, si aceasta DOAR dupa ce in mod public (pe facebook – postare din 11 mai) s-a facut precizarea ca ATR nu a fost invitata la eveniment. Acesta este motivul pentru care  in acest an, membrii ATR nu au primit anunt de participare la Ziua Nationala a Transplantului.

Fata de Turneul de fotbal care se desfasoara in 14 mai, ATR are urmatoarea pozitia cu privire la prezentarea pentru presa, pe care o gasiti in imagini si mai ales fata de cele prezentate in “Preambul”:

Ca organizatie de pacienti activa si implicata in viata pacientilor, avem de facut urmatoarele comentarii:

1. Se face vorbire despre prima editie a "Campianatului Balcanic de fotbal al pacientilor transplantati" din Bulgaria. Nu a existat asa ceva!Evenimentul la care se face referire s-a numit "International football tournament in support of organ donation", ceea ce nu seamana cu numele evenimentului organizat de Fundatia pentru transplant.

2. Se spune ca initiativa este "aparuta la initiativele Consiliului Europei". EROARE! Initiativa a apartinut Uniunii Bulgare a Transplatatilor (UBT), organizatie de pacienti.

3. Se spune ca "Echipa Romaniei este detinatoarea trofeului cistigat anul trecut la Sofia." Din nou EROARE! Corect este: "Echipa de fotbal a Asociației Transplantaților din Romania a castigat turneul din Bulgaria" (http://www.agerpres.ro//echipa-de-fotbal-a-asociatiei-tran)

4. Spre corecta informare, Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) in baza unor relatii de colaborare, informare si sustinere reciproca, de lunga durata, cu UTB, a primit invitatia de a participa la "International football tournament in support of organ donation", cu o echipa in care alaturi de pacienti sa fie exjucatori profesionisti de fotbal, donatori si medici.

5. Scopul declarat al turneului, in conceptul prietenilor PACIENTI din Bugaria a fost: "to promote organ donation and change the public attitude to organ donation".

6. In prezentarea evenimentului, Pacientul este la "si altele", ceea ce nu a fost in viziunea initiatorilor.

7. Oricum am analiza, totul este spre MAREA UMILIRE A PACIENTILOR si dezamagire a membrilor Asociatiei Transplantatilor din Roamnia, ca parte integranta a proiectului initial.

8. Atat la nivel mondial , european, cat si balcanic (https://www.e-transplant.ro/actiuni-externe.html), astfel de actiuni sunt initiate si derulate de organizatii ale pacientilor cu transplant si dializa, iar medicii sunt invitatii de onoare ai acestora.

9. Faptul ca Asociatia Transplantatilor din Roamnia NU a fost solicitata si implicata, macar ca partener, in aceasta activitate, starneste o mare dezamagire si indignare in randul membrilor asociatiei - pacienti cu toate tipurile de transplant si cu acoperire nationala.

10. Ne rezervam dreptul de a lua atitudine, fata de aceste erori in prezentarea si derularea evenimentului.

Asociatia Transplantatilor din Romania a actionat si actioneaza in permanenta pentru dialog si colaborare cu cadrele medicale si structurile functionale ale sistemului de sanatate, pe intreaga problematica a ariei de transplant. Un exemplu graitor a fost colaborarea cu ANT si participarea in echipa organizata de ATR a dl. dr. Andrei Nica in cadrul "International football tournament in support of organ donation", Sofia 2015.