Banner Description

10 Martie 2016 – Ziua Mondiala a Rinichiului

Motto:

“… am marcat Ziua Mondiala a Rinichiului… L-am “pregatit” de sarbatoare, l-am celebrat, asa cum si el celebreaza viata in fiecare zi si ne-am bucurat sa impartim fericire, zambete si informatii pretioase celor pe care i-am intalnit. … Sa ne traiti, dragilor, rinichiutilor si LA MULTI ANI!”

Alina SpirleanuMembru ATR, beneficiar de grefa renala.

In ultimii 11 ani, in fiecare a II-a joi a lunii martie, se desfasoara la nivel mondial o campanie care are ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatatii rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor renale si ale bolilor asociate in randul populatiei.

In fiecare an, aceasta campanie are o alta tema. Tema anului 2016 este “Boala renala si copii”, iar sloganul campaniei: “Actioneaza devreme pentru a o preveni!”

Statistica mondiala spune ca:

* 10 % din populatia lumii are boala cronica renala

* 50% din populatia de 75 de ani si peste are o afectiune renala cronica

* 1 din 5 barbati si 1 din 4 femei cu varsta intre 65 si 74 ani au boala cronica renala

Grija fata de rinichi trebuie sa o aiba orice om, iar in acest cop trebuie sa fie atent la cateva lucrui si anume:

– ca boala cronica renala de multe ori nu are nici un semn sau simptome asa incat se poate pierde pana la 90% din functia renala inainte sa apara simptome,

– ca poate fi detectata prin teste simple: un test de urina pentru a verifica daca exista orice proteina in urina, un test de sange pentru a masura nivelul creatininei din sange.

– ca semnele de a BCR avansata includ: glezne umflate, oboseala, dificultati de concentrare, scaderea poftei de mancare, urina cu spuma.

Si in acest an, ATR a marcat Ziua Mondiala a Rinichiului, alegand sa faca activitati de informare in Spitalul Judetean de Urgenta Valcea si sa fie partener la conferinta “Kidney desease and children” organizata de Societatea Studentilor Medicinisti Timisoara. De aceasta data, activitatile s-au desfasurat cu resurse umene strict locale.

Rm. Valcea

La SJU Valcea s-au distribuit 300 de flyers la populatia prezenta in policlinica spitalului, sala de asteptare de la UPU si celor care au trecut prin holul de la intrarea in spital. Membrii ATR valceni, participanti la eveniment au fost intampinati cu entuziasm peste tot. Acestia s-au individualizat prin vestele verzi pe care le-au purtat si pe spatele carora a ramas sigla Campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe.” Mascota evenimentului a fost “Rinichiul plimbaret”. Cele 2 elemente – “vestele verzi” si “Rinichiul plimbaret” – au au atras atentia si au starnit rumoare inainte ca voluntarii sa adreseze primul cuvant.

Abordarea “Buna ziua! Astazi este Ziua Mondiala a Rinichiului si am venit sa vorbim despre boala cronica renala si sa va oferim si cateva informatii scrise”, au declanst multe discutii pe aceasta tema, discutii pornite de la experientele proprii ale interlocutorilor sau de la cele ale cunoscutilor.

Multele dialoguri si vizitele la cele 3 centre de dializa din Rm. Valcea au dat consistenta evenimentului, experienta evenimentului fiind cu mult mai interesanta decat asteptarile organizatorilor.

Multumiri tuturor celor care au daruit timp din timpul lor pentru ca Ziua Mondiala a Rinichiului sa fie prezenta la Rmanicu Valcea.

Timisoara

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, anul acesta, Departmentul de Sanatate Publica al Societatii Studentilor Medicinisti Timisoara, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Timisoara, in parteneriat cu Asociatia Transplantatilor din Romania, a organizat o conferinta cu tema “Bolile de rinichi si copii”. Au participat asistent univ. dr. Adelina Mihaescu, medic primar nefrolog si asistent univ. drd. Teofana Bizerea medic rezident pediatru. Conferinta s-a desfasurat in Aula Magna a universitatii. Evenimentul a fost deschis, la el participand studenti medicinisti din toti anii.

Coordonatorul proiectului, dl. Mircea Ciorcan – studet anul 5 la medicina, pacient cu BCR faza terminala tratata prin transplant renal si membru al ATR – nu numai ca s-a ocupat de organizarea evenimentului, dar a si condus lucrarile conferintei, provocandu-si colegii sa dezbata problematica bolii cronice renale la copii, dar si la adulti. Viitorii medici au discutat despre statistici, pacienti, preventie si tratament, totul intr-un cadru noformal si prietenos.

Ca pacienti, nu putem fi decat increzatori si plini de speranta vazand interesul medicinistilor pentru cunoastere si dezbatere.