Banner Description

09 martie 2016 – Health Forum 2016

A V-a editie a Health Forum, organizat de Intact Media Group, a avut in acest an tema “Finantarea sistemului de sanatate 2016”.

 

Pastrand traditia, ATR a onorat invitatia la eveniment prin dl. Gh. Tache – presedintele organizatiei.

 

La dezbaterile Health Forum 2016 au participat conducerile Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor. Au fost prezenti si s-au implicat in dezbateri reprezentantii producatorilor de medicamente, ziaristi si bineinteles reprezentantii asociatiilor de pacienti.

 

Conferinta a fost deschisa de dl. ministru Patriciu Achimasi – Cadariu, care a avut o prezentare despre: dezvoltarea medicinei preventive si a educatiei medicale a populatiei; prevenirea infectiilor nosocomiale; migrarea masiva a personalului medical.

 

In continuare, ezbaterile s-au axat in principal pe pe doua directii: necesitatea gasirii unei noi formule de calcul al pretului medicamentelor si accesul pacientilor la medicamentele inovatoare.

 

Din partea producatorilor de medicamente s-a reamintit posibilitatea retragerii de pe piata a 123 de DCI-uri, context in care dl. dr. Marius Tanasa – vicepresedinte ANMDM – a afirmat ca la institutia pe care o reprezinta s-au primit 195 de notificari de intentie de retragere de pe piata a unor medicamente. A precizat insa, ca niciuna nu s-a materializat. Pe aceasta tema, dl. dr. Vasile Ciurchea – presedinte CNAS – a reamintit producatorilor ca au obligatia legala de a informa in scris MS despre retragerea de pe piata a unui medicament, iar apoi, timp de 12 luni trebuie sa continue asigurarea respectivul medicamente pe piata.

 

S-a pus in discutie si problema “comertului paralel” cu medicamente, replica reprezentantilor industriei pfarma fiind ca acesta nu poate fi interzis, atata timp cat comertul intracomunitar este liber.

 

Dl. gh. Tache a prezentat pozitia ATR privind circulatia medicamentelor:

– in general, propunand si sustinand nevoia de modificare si adaptare a cadrului normativ de catre ANMDM, in asa fel incat aceasta sa poata monitoriza intregul circuit al medicamentelor, din momentul intrarii in tara pana cand acestea ajung la pacienti,

– in particular, a reinnoit solicitarea ca existenta pe piata a “medicamentelor de risc” – cele pentru care intrerupere tratamentului duce la decesul pacientului – sa fie protejata printr-un nou ordin al MS – ordinul vechi cel expirat la sfarsitul anului trecut – care sa se extinda la toate aceste medicamente si sa garanteze gasirea lor in farmacii.

.