18 ani de viata asociativa aniverseaza Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) miercuri 16 iulie 2014, in contextul in care activitatea de transplant in Romania a cunoscut in ultimul an si jumatate o dezvoltare importanta.
Si pentru ca transplant fara donator nu se poate, iar donatorii sunt cei pe care noi, primitorii, pacientii beneficiari de transplant, ii purtam in trupul si gandul nostru toata viata, aceasta zi importanta pentru asociatie le-o vom dedica lor: DONATORILOR. Incepand cu acest an, in 16 iulie vom marca “Ziua Donatorului” si ce este mai frumos decat ca in aceasta zi sa dam o “IMBRATISARE DE RECUNOSTINTA”., miercuri 16 iulie 2014, in contextul in care activitatea de transplant in Romania a cunoscut in ultimul an si jumatate o dezvoltare importanta.
In memoria Donatorilor – Ingeri, dar si ca multumire pentru Donatorii de langa noi, ATR va ridica o troita alaturi de biserica cu hramul Sfintii Damian si Cosma din curtea Institutului Clinic Fundeni. In aceasta activitate ATR are alaturi Agentia Nationala de Transplant, organism guvernamental ce se ocupa cu toata coordonarea si “infrastructura procesului de donare”, de la declararea potentialului donator, pana cand organul ajunge in centrul de transplant.
Va asteptam in 16 iulie 2014, ora 12 la slujba de sfintire a Troitei. Participarea este deschisa tuturor celor ce doresc sa ia parte la eveniment.
“Nici un gest de multumire nu este suficient pentru a releva recunostinta pe care un beneficiar de transplant o poarta Donatorului sau. Noi, la nivel de asociatie, incercam sa facem gesturi de multumire publica pentru donatori si familiile acestora, iar instalarea si sfintirea unei cruci la Institutul Clinic Fundeni – locul unde pentru multi a inceput o a doua viata – am gandit-o ca pe un astfel de gest de recunostinta.” a declarat dl. Gh. Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.
“Agantia Nationala de Transplant a fost infiintata pentru a coordona si dezvolta aceasta activitate in Romania. Incepand cu anul 2006 cand Agentia si-a intrat in rol, Romania nu a mai fost o “pata alba” pe harta transplantului European, iar romanii care aveau nevoie de transplant au capatat o speranta reala, iar ulterior de-a lungul anilor certitudinea ca vor primi un organ nou care sa le salveze viata. Dar salvarea unor vieti este conditionata de actul de donare de organe, tesuturi si celule. Din punctul nostru de vedere aceasta troita reprezinta un tribut adus acelor sute de persoane necunoscute (parte dintre ei copii) al caror deces a insemnat o noua viata pentru altii. Este un miracol al stiintei, un lucru dumnezeiesc faptul ca decesul cuiva poate insemna o sansa la viata pentru alte persoane. Disponbilitatea poporului roman de a-si ajuta semenii este dovedita inca o data prin acest fenomen al transplantului, Romania fiind una dintre tarile europene cu cea mai buna rata de acccept a donarii – 75-80%. Troita este un inceput si speram ca in viitor sa avem posibilitatea de a-i omagia mult mai des pe acesti necunoscuti datorita carora avem la ora actuala in Romania cateva mii de oameni care traiesc, sunt alaturi de familiile lor si se bucura de a doua viata pe care le-a dat-o Dumnezeu.” a declarat dl. dr. Victor Zota, coordonator national de transplant.