Banner Description

RETROGRADARE

În 28 iunie 2021, majoritatea membrilor ATR au urmărit cu emoție și îngrijorare declarațiile reprezentantului Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) de la Cluj Napoca și pe cele ale oficialităților din sistemul de sănătate. În aceste declarații s-a remarcat informația că se pregătește reorganizarea, prin RETROGRADAREA, a centrului de transplant de la Cluj Napoca de la rangul de Institut, la cel de secție a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Cluj.

Știrea că ICUTR va deveni secție a SJU Cluj, a făcut ca pacienții acestei instituții medicale, dar și cei care se află pe lista de așteptare pentru un transplant, să intre în panică și să se simtă abandonați de cei cărora ar trebui să le pese cel mai mult de ei: conducerea Ministerului Sănătății.

Dorința unanimă a pacienților aflați pe lista de așteptare și în monitorizare la ICUTR, este de a beneficia în continuare de serviciile medicale din cadrul Institutului, servicii care au dat siguranță pacientului și au asigurat reușita deplină în efectuarea procedurilor de transplant. Această dorința este susținută de faptul că în cadrul ICUTR s-a format, în timp, o echipă medicală profesionistă, că există cadrul organizatoric și funcțional necesare derulării unui act medical de performanță, lucru recunoscut și internațional.

Nedumerirea și îngrijorarea noastră, a pacienților, constă în faptul că, deși problemele cu care se confruntă ICUTR au fost semnalate în repetate rânduri instituțiilor sistemului medical responsabile în a le rezolva, promisiunile acestora de rezolvare, lăudabile și apreciate inițial de noi, nu s-au concretizat, iar noi am ajuns să le privim cu scepticism.

Asociația Transplantaților din România (ATR) activează și va activa pentru accesul pacienților la transplant și monitorizare post transplant în condiții de calitate și siguranță a serviciilor medicale, indiferent de tipul de transplant. Totdeauna am solicitat decidenților creșterea și diversificarea numărului de centre de transplant și a numărului de medici specialiști care să deservească aceste instituții medicale. Transplantul fiind un sector de nișă, dar și de excelență, în activitatea medicală, este foarte important ca atât formarea, cat și STABILITATEA echipelor medicale să fie încurajată și susținută.

Încrederea noastră, a pacienților, în echipa medicală, ne întărește speranța și ne dă curaj în accesarea serviciilor medicale, motiv pentru care solicităm decidenților să țină cont și de punctul de vedere al pacienților în luarea deciziilor.

“Considerăm și solicităm, ca prioritar:

  1. Înainte de a lua decizii radicale, Ministrul Sănătății și colectivul medical al ICUTR să analizeze toate problemele semnalate și să agreeze soluții de rezolvare în beneficiul pacientului.
  2. Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională de Transplant și șefii centrelor de transplant să elaboreze un plan de măsuri care să vizeze dezvoltarea activității pe toate tipurile de transplant, formarea și specializarea de personal medical pentru activitatea de transplant, creșterea numărului de donatori (Suntem pe ultimul loc in UE la numărul de donatori/un milion de locuitori.), formarea și dezvoltarea unei “culturi a donatorului”.” – a subliniat Gheorghe Tache, președinte ATR.

Pentru săptămâna viitoare, ATR v-a solicita o întâlnire cu Ministrul Sănătății pentru a discuta cele de mai sus și alte probleme ale pacienților pre și post transplant, indiferent de tipul de transplant.